Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan de Algarve is het handig om één en ander op te zoeken over de streek. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk bepalen welke delen van de Algarve je perse wilt zien en welke niet. De Algarve is een vrij uitgestrekt gebied. Je zult minimaal twee weken nodig hebben om het helemaal te ontdekken. Het is dus verstandig om van tevoren goed te bepalen wat je allemaal wel en niet wil gaan zien en doen.

Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt dat je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.

Douane en documenten

Portugal behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het drinkwater in Portugal is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Heb je toch je twijfels erover, kook het dan eerst of koop flessenwater. Let er dan wel altijd op dat je gesloten verpakkingen koopt. Mensen die snel maag- of darmklachten hebben doen er verstandig aan om alleen flessenwater te drinken om problemen te voorkomen. Tandenpoetsen of koffie en thee zetten kan zonder problemen met het kraanwater in Portugal. Het water heeft wel een lichte chloorsmaak.

Feestdagen

Er zijn in de Algarve enkele nationale feestdagen, in de meeste gevallen gelden deze feestdagen voor heel Portugal, maar sommige specifieke feestdagen worden alleen in Lissabon gevierd. Op de nationale feestdagen in de Algarve zullen de meeste overheidsinstanties gesloten zijn. Daarnaast zal een groot deel van de musea en winkels ook hun deuren gesloten houden. Andere winkels, restaurants en bars zullen juist weer wel geopend zijn. Je kunt het beste van tevoren controleren of de bezienswaardigheden, musea of winkels die jij wilt bezoeken op deze dag geopend zijn. In de meer toeristische gebieden zijn veel van de winkels tijdens de meeste feestdagen gewoon geopend.

De nationale feestdagen in de Algarve zijn:

  • 1 januari: Nieuwjaarsdag
  • 25 april: Vrijheidsdag/Anjerrevolutie
  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • 30 mei: Sacramentsdag
  • 10 juni: Dag van Portugal
  • 23 juni: Corpus Christus
  • 15 augustus: Mariahemelvaart
  • 5 oktober: Dag van de Republiek
  • 1 november: Allerheiligen
  • 1 december: Herstel van de Onafhankelijkheid
  • 8 december: Onbevlekte Ontvangenis
  • 25 december: Kerst

Naast de vaste vrije dagen zijn er ook een aantal variabele vrije dagen. De dagen zijn: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren. In het plaatsje Loulé wordt elk jaar uitbundig carnaval gevierd. Het openbare leven staat in deze periode helemaal stil.

Openingstijden

De meeste winkels in de Algarve zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 13:00 en van 15:00 tot 19:00. Op zaterdag zijn de meeste winkels geopend van 09:00 tot 13:00. De grotere winkelketens beginnen langzaamaan de siësta uit het programma te schrappen en zijn de gehele dag geopend ook op zaterdag. De winkelcentrums zijn doorgaans zeven dagen per week geopend van 10:00 tot 23:00.

De meeste musea hebben een vaste sluitingsdag op maandag. De banken en veel andere openbare instanties zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 15:00. Tijdens de zomermaanden zijn veel van de winkels en attracties zeven dagen per week geopend.

Tijdsverschil

In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en de wintertijd lopen gelijk met die van Nederland waardoor het uur tijdsverschil het gehele jaar gelijk blijft.

Telefoon en internet

Het mobiele netwerk in de Algarve is zo goed als overal uitstekend; je hebt bijna overal in de regio een stabiele dekking. Dit geldt ook voor het 3G en 4G netwerk. Er zijn verdeeld over de Algarve behoorlijk wat restaurants en cafés te vinden waar gratis wifi wordt aangeboden. In de meeste gevallen gaat het om niet versleutelde netwerken waar iedereen gebruik van kan maken. Dit heeft weer als nadeel dat het niet echt veilig is. Voor sommige hotels is de wifi nog steeds een melkkoe maar er zijn tegenwoordig steeds meer hotels te vinden die gratis wifi aanbieden op de kamer. In een deel van de resorts in de Algarve is nog geen wifi aanwezig of alleen in de openbare ruimtes.

Veiligheid

De Algarve is een veilige regio. Natuurlijk vinden er in de Algarve ook criminele activiteiten plaats zoals auto-inbraken en overvallen, maar dit gemiddelde ligt in de Algarve en eigenlijk in heel Portugal erg laag. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je waardevolle spullen in de auto kunt laten liggen en je al te opvallend met dure apparatuur of sieraden moet gaan rondlopen. Je moet natuurlijk wel altijd zelf op blijven letten. Het is met name in de populairdere toeristische steden, in het openbaar vervoer en bij de bekende bezienswaardigheden verstandig om extra op je hoede te zijn.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Portugal is net als in Nederland 112. Dit nummer geldt voor alle hulpdiensten. De operator zal in het Portugees opnemen maar als je langzaam in het Engels antwoordt zal je verder geholpen worden in het Engels.

Geld

In de Algarve en de rest van Portugal betaal je net als in Nederland met de euro. De gemiddelde prijs in Portugal ligt wat lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Mede hierdoor kan de Algarve gezien worden als een budgetbestemming. Gemiddeld ben je als je gaat eten met twee personen niet meer dan vijftig euro kwijt inclusief een fles wijn. Voor een biertje betaal je ergens tussen de één en de twee euro. Dit is sterk afhankelijk van waar je je bevindt in de Algarve. In de meer toeristische gebieden betaal je over het algemeen iets meer dan in de andere delen van de Algarve.

Er zijn in de meeste steden plaatsen en dorpen in de Algarve pinautomaten te vinden. In een groot deel van de winkels, restaurants en bars is het mogelijk om met een creditcard of pinpas te betalen. Jammer genoeg is dat nog niet overal het geval dus zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt. Twijfel je hierover vraag het dan van tevoren zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Taal

In de Algarve wordt net als in het overgrote deel van Portugal Portugees gesproken. Deze taal is verwant aan het Latijn en heeft behoorlijk wat raakvlakken met het Spaans, maar is een duidelijke op zichzelf staande taal. Het Portugees is voor het merendeel van de inwoners van Portugal de enige taal die ze beheersen. Hier komt wel langzaamaan verandering in. Veel van de jongeren die in de Algarve wonen spreken redelijk tot goed Engels. Dit geldt tevens voor de meeste mensen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie. Het Portugees is door de ontdekkingsdrang van de Portugezen in de vijftiende en zestiende eeuw een redelijk wijdverspreide taal geworden.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Portugal dezelfde stekkers als in Nederland. Opvallend is dat in veel wat oudere hotels er maar weinig stopcontacten te vinden zijn. Zeker tegenwoordig nu iedereen een telefoon en vaak ook een tablet heeft is er bij veel hotels een chronisch tekort aan stopcontacten.

Drugs

Het bezitten van softdrugs voor persoonlijk gebruik of het gebruiken ervan is niet strafbaar in Portugal, maar inwoners van Portugal kunnen wel verplicht worden tot het volgen van een rehabilitatie- of een ontwenningscursus. De hoeveelheid drugs die je op zak mag hebben verschilt per drugs. Voor cannabis is dit bijvoorbeeld 25 gram en voor hasj is dit 5 gram. Het verkopen en vervoeren van drugs is er echter weer wel verboden. Dit bijzondere drugsbeleid is een gevolg van de grootse heroïneverslaving die er aan het einde van de 20ste eeuw en in het begin van de 21ste eeuw in Portugal plaatsvond. Het bezitten, verhandelen of gebruiken van harddrugs is er echter streng verboden. Dit weerhoudt mensen er niet van om het te verkopen en soms ook te gebruiken op straat. Met name in de uitgaansgebieden zal met regelmaat de vraag gesteld worden of je iets wilt kopen. Dit zal je in de kleinere dorpen niet zo snel zien maar in de grotere plaatsen zoals Faro en in de meer toeristische gebieden zoals Albufeira en Lagos kun je dit wel tegenkomen.